Wednesday 31 August 2011

Morgen is het zo ver, nieuwe verkeersregels voor motorrijders

Keira Knightley in The Avengers in beschermend catsuit
Het zat er al een tijdje aan te komen, onze Staatssecretaris voor Mobiliteit wil het motorrijden veiliger maken en heeft daartoe een reeks zinloze regeltjes gelanceerd. Voor de details kan U terecht in het staatsblad of ondertussen op wegcode.be, wij zorgen voor een kleine bloemlezing van de meest opvallende van deze despotische bedenksels:

Vanaf September mogen we met z'n allen niet langer onze zoon of dochter van minder dan 8 jaar achter op de motor meenemen. Of er gevallen bekend zijn van verkeersslachtoffers die in zo'n situatie gevallen zijn is niet duidelijk. Maar wij hebben het idee dat het 's morgens met de fiets naar school gaan rijden in veel gevallen veel gevaarlijker is een ritje waarbij je pagadder stevig ingepakt achter op de motor zit. Zullen we meteen ook de fiets verbieden onder de 8 jaar?

Door de file filteren wordt nu ook in de wet vastgelegd. Dat zou een goede zaak kunnen zijn voor de rechtszekerheid van file-motards. Hoewel ik alweer geen weet heb van discussies omdat alle rechters weten dat dit gedoogd wordt. Maar die wet is er nu, alleen spijtig dat één van de criteria is dat je niet meer dan 20km/u sneller mag rijden dan de file (en ook niet sneller dan 50km/u zowieso). Hoe zowel de politie als de motorrijder die 20km/u gaan meten is niet duidelijk, misschien wordt dat een optie op de volgende generatie motorfietsen. Voorlopig dus ook een maat voor niets ...

En dan is er de "beschermende kledij". We kennen natuurlijk allemaal die zeldzame gek die in T-shirt in eerste versnelling naar 120km/u trekt in de hoop zoveel mogelijk afkeurende blikken te verzamelen. Daar worden mensen kwaad van, en hoe kan je beter stemmen ronselen dan kwade onwetende burgers een snoepje toe te gooien. De meeste motorrijders weten echter wat motorrijden inhoudt en kiezen steevast voor stevig schoeisel en passende kledij. Ondergetekende is ook het soort dat liever twee liter vocht uitzweet dan zijn lederen jas thuis te laten. Maar mag ik dat even zelf beslissen? Of moet ik voortaan op zondagmorgen het lederen pak in om met mijn 55 jaar oude scooter naar de bakker te tuffen?

Voor wie de wet op de beschermende motorkledij nog niet helemaal duidelijk was de essentie even op een rij gezet:
(klik om te vergroten)
beschermendekledij_shouppe.001

Friday 19 August 2011

BMW R1200GS 2012 met waterkoeling?

De jongens van MCN wisten de hand te leggen op een foto van wat waarschijnlijk de nieuwe BMW R1200GS is, en het ziet ernaar uit dat die watergekoeld zal zijn:
BMW R1200GS met waterkoeling
Belangrijkste indicatie voor de waterkoeling is het feit dat de uitlaat begint onderaan het blok in plaats van vooraan. Dit kan alleen met waterkoeling omdat de uitlaatkleppen (die het warmst worden) de volle koeling van rijwind nodig hebben bij luchtkoeling. Wie goed kijkt kan ook een hint van een radiator opvangen.

Nog volgens bronnen die MCN kon spreken zou de waterkoeling niet bedoeld zijn om het vermogen nog wat de hoogte in te jagen, maar wel om millieunormen te respecteren, geluidsarme te werken en ook om wat ruimte vrij te maken bij de benen/knieën van de piloot. Daar valt wel iets voor te zeggen.

Merk ook op de de achterbrug aan de andere kant zit en de uitlaat nu rechts. Het wordt dus een volledig nieuwe motor, tenzij deze foto natuurlijk gespiegeld is ...

Friday 12 August 2011

De Margueriten route door Denemarken

margueriten-route-animatie
Wat ik zo fijn vind aan reizen met de motor is de gedachte dat je met je ganse hebben en houden op elk moment overal naartoe kan. Niets dat je kan tegenhouden, de motor brengt je overal, en heb je je tent mee dan kan je die letterlijk overal opslaan. Dat is meteen ook de inspiratie voor deze reis. Denemarken staat bekend om zijn mooie en comfortabele campings, en het is een voor Belgen tamelijk onbekende bestemming, dus onze keuze is snel gemaakt: op naar het noorden!

Ontdek hier de
6 schitterende motor routes naar en in Denemarken.

Wednesday 10 August 2011

Thursday 4 August 2011

Win een leuke tas, vul onze enquête in!

Mototravel.be werkt mee aan een project om een de ideale motortas te ontwikkelen, daarbij hebben we jouw hulp nodig. Vul onderstaande vragenlijst in (5 minuutjes werk) en maak kans op een leuke tas!

Wednesday 3 August 2011

Motormuseum in het Egeskov Slot - foto special

Egeskov Slot motormuseum - Harley Davidson collectie
Bij het verkennen van Denemarken (de motorroutes naar en door Denemarken vind je hier) deed het Mototravel team het Egeskov Slot aan waar zich een prachtig motor museum (auto en moto) bevindt. Vast en zeker een aanrader, hier is alvast de foto special van het motormuseum Egeskov Slot.


Wie zijn Deens wil oefenen kan hier het verbazingwekkend verhaal bekijken van de ontdekking en restauratie van een oude Harley Davidson: